Странице

Učenje i njegova oraganizacija

Prva reč na koju svi pomislimo posle letnjeg raspusta je učenje. Gomile knjiga koje se nalaze ispred nas, mnogo nepoznatih reči iz stranih jezika, pregršt formula iz fizike i matematike,hiljadu i jedna godina iz istorije, nepoznate teritorije iz geografije... Moramo priznati da i nije tako lako sve naučiti na vreme. Tako da, na neki način, moramo sebi olakšati (m)učenje. Glavna stvar kod učenja ( i nekih osnovni životnih stvari) je organizacija.Ona nam pomaže, jer uz pomoć nje, možemo rasporediti svoje vreme, tako da stignemo da uradim sve što smo isplanirali za taj dan.


Ja sam osoba (koja uz pomoć organizacije) nikad sebi nije dopustila zaboravljene, nenaučene lekcije, i kašnjenje sa obavezama oko škole. Uvek imam isplanirano vreme koje je odvojeno isključivo za učenje. Svoje odlične ocene (naročito iz geografije) sam dobijala isključivo svojim trudom i satima učenja. Tako da moramo da shvatimo da jedino svojim trudom možemo dogurati daleko.



Zato sam sa vama htela da podelim neke svoje metode učenja.

1. Redovno učenje.

Ovo je već opšte poznato, ali tajna odličnih ocena je redovno učenje i ponavljanje naučenog gradiva. Najbolje je da lekciju, koju ste tog dana obrađivali sa nastavnikom/profesorom , ponovite kod kuće, pa kad' dođe red za kontrolni, samo ponovite ono što ste već naučili. I umesto da provedete 4-5 sati za 8 lekcija, vi provedete samo 2-3 sata ponavljanjem tih istih lekcija.

2. Slušanje na času i "hvatanje" beleški.

Pauze između dva časa su stvorene za šalu, druženje, pričanje, a časovi za učenje, slušanje i "hvatanje" beleški. Meni su neki pričali kako nije potrebno hvatati beleške u osnovnoj, ali verujte mi, mnogo je lakše zapisati ono što vam se čini manje-više važnim, nego da budete uskraćeni za jedno pitanje koje "nije pisalo u knjizi" a odlučuje o vašoj oceni



3. Pano ili memo tabla.

Stvar koju sam ja nedavno otkrila a stvarno je od pomoći. Na papiriće možete napisati neke stvari koje trebate uraditi za tu nedelju, neke porukice koje popravljaju raspoloženje, ili možda kao ja, da napišete neke potrebne formule iz matematike ili fizike.


4. Podsetnik.

Na jednom papiru se napišu najvažnije stvari (teze) o nekoj lekciji. Skoro sam napravila podsetnik o kožnom sistemu iz biologije (kog vidite na slici). Moram priznati da je to jedna veoma korisna metoda, ja sve stvari učim uz pomoć njega.


5. Pauze.

One su jedne od nama najdražih stvari o učenju, tako da možda nekada i uspemo da preteramo. Odmor treba da bude određene dužine, jer ako odmor traje previše dugo lako možemo da izgubimo koncentraciju.

6. "Bolje pamćenje"

Nisam sigurna da će ove stvari uspevati kod vas, ali vredi probati!
-Žvaka
Ako imate neki važan test za koji trebate da naučite neku važnu reč koju ne možete da zapamtite uzmite žvaku npr. ukusa jagode dok ponavljate reč. Onda pred test uzmite istu žvaku (naravno novu)
I trebalo bi da se setite te reči koju ste ponavljali.
-Muzika
Dok čitate lekciju za sutra pustite neku umirujuću muziku i čitajte uz nju. Meni ova stavka ne deluje, samo me još više dekoncentriše, ali to ne znači da neće vama pomoći
-Čokolada sa rižom
Priča se da podstiče bolje pamćenje, i da treba pred test pojesti parče, nisam isprobala, ali mislim da ću uskoro probrati. 



7. Motivacija

 Ovo je najvažnija stavka u učenju. Treba da imamo određeni cilj koji želimo da ostvarimo a škola nam je samo jedna prepreka do njega. Trebalo bi da damo sve od sebe da stignemo do njega, jer ako odustanemo nikada nećemo uspeti. Moja motivacija je moja budućnost, da budem preciznija, budućnost kakvu JA želim. Vaša motivacija može da bude bilo šta, ali je važno da vas održava u učenju.

Ostanite koncentrisani i budite odlični u školi. Pozdravljam vas do sledećeg posta... 


9 коментара:

  1. Divan post! Narocito zvaka i cokolada!

    ОдговориИзбриши
  2. Одговори
    1. istu ovakvu memo tablu ispred sebe imam i ja ;))
      adresa mog bloga ti je: http://kaonadlanu.blogspot.rs/

      Избриши
    2. Hvala ti puno, sigurno ću posetiti tvoj blog :)

      Избриши
  3. Cool :D Probacu ovo jer su mi ocjene katastrofa,ako mozes da mi pomognes.Jako mi loše ide matematika i istorija.Znam da istoriju mogu naucit ali to je za mene nemoguce nemogu nikako da zapamtim a matematiku nemam nikako volje i zato ni ne vjezbam ako mozes da mi das neku motivaciju :D

    ОдговориИзбриши
  4. Drago mi je što si od mene zatražila pomoć. <3
    Što se tiče istorije, tu si upravu, treba da sedneš i učiš I ja sam isto na početku imala mnoogo problema sa istorijom pa sam to prevazišla. Meni je mnogo pomoglo da na papiru napišem sve najvažnije tj. da napišem beleške, jer metod čitanja iz knjige mi uopše ne ide. Tako da, probaj da napišeš sva poznata imena i godine na papir i čitaš ih izova i iznova sve dok ti se ne "ureže" u pamćene. Možeš na primer na svakih 2 sata i pred spavanje da pročitaš papir, i veruj mi, mnogo ćeš lakše zapamtiti sve.
    A što se tiče matematike, ona je kao igrica, moraš da kreneš od prvog nivoa da bi došla do petog , tj. treba da keneš ispočetka, od onog osnovnog ( zadaci za 2 ) pa onda da kreneš na malo teže zadatke ( zadaci za 5 ). Ja imam sreću da moja nastavnica za mnogo dobro da objašnjava, možda je i to problem što nemaš odličnu ocenu. Matematika se NIKAD ne čita, uči napamet ( osim formula ) i ne "buba". Matematika se uči tako što ćeš raditi sve zadatke iz zbirke ( naravno mislim na jednu lekciju ). A kad matematika krene da ti ide, i kad već dobiješ prvu odličnu ocenu, sve će biti mnogo lakše. Naravno, uvek treba da održavaš ritam i učiš postepeno. Ako sad npr. krenete da učite polinome, ti već tog 2. - 3. dana treba da kreneš da vežbaš radeći zadatke. Svaki dan uradiš po tri-četri zadatka i to ti je to. Onda kad dođe kontrolni samo pogledaš zadatke koje si radila i nemožeš da omašiš :). A ni istorija ni matematika ti neće uzimati puno vremena, istorija ti neće zauzeti više od 15 minuta a matematika neće ni pola sata. Probaj tako pa ako ne ide, slobodno mi se opet javi i sigurno ćemo naći bolje rešenje. A ako ti treba konkretno neki zadatak možeš da mi pišeš na mojoj fb stranici i kažeš šta ti je potrebno, a meni će biti zadovoljstvo da ti pomognem <3. Takođe bi volela da mi javljaš kako idu ocene i jel' se popravljaš. Volela bih da vidim kako napreduješ Veliki pozdrav za tebe... <3
    Fb stranica: www.facebook.com/Moderna-Štreberka-472918279560316/?notif_t=page_user_activity

    ОдговориИзбриши