Странице

#Back To School With Modern Nerd 3 - Saveti kako da "rasturite" novu školsku godinu :)

Zdravo pametni svete vaša štreberka ovde!
Nova školska godina je pred vratima, i svako kome je bar iole stalo do škole i školovanja želi da sa što boljim prosekom završi istu. Ponekad, stvari se izmaknu kontroli i učenje postaje veoma teško i naporno što uopšte nije dobro za našu psihu. Zbog toga sam odlučila da sa vama podelim par saveta kako da što bolje uplivate u vode nove školske godine i odradite je bolje nego ikad pre :)...



- Očisti radni prostor!
Važno je da se na vašem stolu nalaze samo najneophodnije stvari za učenje. Što znači: mobilni telefon, ogledalo, šminka, časopisi i ostale stvarčice u fioke. Dok učite potreban vam je mir i koncentracija što sigurno nećete imati ako vam je sto prenatrpan raznim stvarima za odvlačenje pažnje. Ono što se, po meni, na vašem stolu može naći jesu: knjige, sveske, pernica sa potrebnim priborom, memo tabla, planer i flašica vode.  Naravno da na stolu možete imati po neku voćku ili slatkiš ali vam ja predlažem da na učenje odete punog stomaka jer vam grickanje može dodatno odvući pažnju sa lekcije. Ili ako vam je pak stomak prazan vaše misli će posvuda "leteti" i nikako nećete moći da se skoncentrišete na zadatu lekciju.



- Organizuj papire i beleške!
Niko ne voli kada su mu svi papiri razbacani po stolu ili neorganizovano stavljeni na jedno mesto. Onda nam je potrebno najmanje pola sata da se snađemo u svoj toj gomili i pronađemo ono što nam je potrebno. Zato ja volim da koristim heftalicu i foldere. Kada završim sa izvlačenjem najvažnijih stvari iz jedne lekcije uzmem sve te papire zaheftam ih i stavim u folder koji pripada tom delu. Tim načinom odlaganja papira uvek znam gde mi se šta nalazi i uvek mogu da nađem sve što mi je potrebno. Takođe, na stolu uvek imam heftalicu i koj folder više za slučaj da mi se papiri razdvoje pa mogu da ih onda lako ponovo spojim :).


- Napravi plan!
Važno je da uvek imate na nekom mestu zapisano sve što trebate da uradite i rok za izvršavanje te obaveze. Tako ćete na uvid imati sve što treba da izvršite u toku dana pa i nedelje... Pošto će ovaj post trajati predugo onda ću napraviti poseban post za organizaciju u toku školske godine. Dakle, neophodno je da većinu stvari koje trebate uraditi imate zapisane i znate do kog ćete ga zadnjeg datuma izvršiti , ali naravno, malo spontanosti nije na odmet :).


- Okruži se pravim društvom!
Ponekad nije loše učiti i sa društvom, ali to društvo mora biti odabrano. Znate ono "Četa mala, ali odabrana". Potrebno je da, ako se odlučite za "grupno učenje" svi imate u planu da stvarno učite i pokušate da što bolje uradite test koji imate sutra (ili za nekoliko dana). Kada ste u društvu koji, kao i vi, žele da dobiju što bolje ocene oni će vas motivisiti da napravite sličan useh kao on/ona i obrnuto. Prijaće vam podrška sa strane :).

Slika preuzeta sa interneta


-Reci NE!
Znate ono kada imate važan test za sutra a vaša drugarica vas zove da odete do obližnje pekare na picu. Vi se onda premišljate i pošto "ne možete" da je odbijete vi ipak idete i onda dođete u situaciju da niste naučili sve za sutrašnji kontrolni. Važno je staviti svoje prioritete iznad zahteva drugi pogotovo ako znate da to stvarno nije od velike važnosti. Ako krene da vas ubeđuje da idete sa njom jasno i glasno recite ne. A ako se na kraju ipak naljuti znajte da nije vredna vašeg izlaska ako ne shvata da vam je ta ocena od velike važnosti :).


- Motiviši se!
Motivacija je najvažniji foktor o učenju. Ona vas tera da idete napred, nastavite da učite, i ne odustajete na prvom koraku. Postoje razne vrste motivacije koje treba i valja primenjivati zarad daljeg uspeha. Prvi vid motivacije jeste budućnost. Imajte u vidu da ako završite školu sa zavidnim ocenama da ćete moći da se bavite onim što želite. Što znači da osiguravate budućnost kakvu VI želite a ne koju drugi žele za vas. Drugi vid jesu nagrade. Kažete sebi da ako na kontrolnom iz biologije koji imate sutra dobijete pet da ćete onda otići sa društvom na picu, kupiti sebi neku odeću, šminku ili nešto što volite. 

Slika preuzeta sa interneta

I to je to za ovaj post. Ja se odmah izvinjavam što su moje slike ispale manje... imala sam malo problema sa rezolucijom kada sam ih prebacivala na kompjuter. Nadam se da mi ne zamerate :).

- Da li vi imate neku posebnu metodu u učenju?
- Kako se nosite sa učenjem na početku polugodišta?


26 коментара:

  1. Odlicni saveti, sve si lepo napisala. :)

    introvertna-holandjanka.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Super post,za par saveta sam znao ali sad sam saznao jos neke ;)
    ilofashion5.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  3. Odlican post!Super saveti!
    Novi post--->jovanaslife.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  4. Savjeti su odlični :) Ja većinu vremena učim na krevetu, iako svi kažu da se treba učiti za radnim stolom, ja ovako najviše zapamtim :)

    bernardasinnerbeauty.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  5. Super saveti, meni se dopadaju. Ne bih nista dodavala, osim da je dobra organizacija najbitnija! :D
    Teen Queen

    ОдговориИзбриши
  6. Odličan post. Pretplati se na moj blog, uzvraćam. Nova sam na blogu. https://enotes10.blogspot.ba

    ОдговориИзбриши
  7. Stvarno odlicno napisan post!Kao da sam ga ja pisala, mislim savete. :)♥

    Clan sam tvog bloga ako zelis uzvrati:
    aleksandrascorner.blogspot.ba

    ОдговориИзбриши
  8. Odličan post, ovi savjeti zaista pomažu i obećavaju uspjeh.
    Ako želiš pogledaj moj blog i učlani se, uzvraćam <3.
    https://lillysecret.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  9. Odlični saveti <3<3<3
    I odličan blog celoukupno,slučajno sam naišla i drago mi je da jesam,provela sam jedno 15-ak minuta iščitavajući tvoje postove,i naravno super su !!! Samo tako nastavi <3<3<3<3<3<3

    Imaš moj follow,ako želiš uzvrati :)

    Boomy's Place

    ОдговориИзбриши
  10. Odličan post, super saveti ☺❤

    Novi post
    milicinkutak123.blogspot.com

    ОдговориИзбриши