Странице

Zdrava hrana-zdrava ti! ❤


Zdravo pametni svete, vaša štreberka ovde!
Pa ovako. Danas svi težimo ka savršenstvu. Da imamo savršenu kosu, lice, da budemo vitki i izgledamo lepo. Kako bismo dobili sve te stvari radimo sve spolja, to jest' mažemo razne kremice, koristimo preparate različitih marki i pokušavamo da pronađemo ono što nam odgovara. Međutim nije sve u skupim preparatima i hemijskim "smutijima". Važno je da se zdravo hranimo i da upražnjavamo fizičku aktivnost. O fizičkoj aktivnosti ćemo pričati u nekom drugom postu, a danas ćemo se posvetiti zdravoj i uravnoteženoj ishrani :) .



Većina ljudi su hedonisti. Uživaju u slatkišima i slanišima. Ali, najčešće, stvari koje jedemo nisu zdrave. Uvek uzmemo nešto da "gricnemo" dok čekamo da počne čas, da dođe večera, dok ne stignemo do centra i tako dalje. A to su u većini slučajeva: čipsevi, čokoladice, kroasani ili nešto, kako mi volimo da kažemo, slatko iz prodavnice. Pri tom korišćenju nismo ni svesni da u sebe unosimo različite toksine, štetne šećere i masti. Kada sam jednom prilikom shvatila koliko se nezdravo hranim, odlučila sam da poradim na tome. Shvatila sam koliko su belančevine, ugljeni hidrati, vitamini i minerali, pa i masti zdrave po nas. Naravno, u umerenim količinama i kada našem telu to odgovara.


Belančevine - to jest' proteini grade i obnavljaju sve ćelije i tkiva našeg oraganizma. Najviše pomažu mišićima, koži, kostima... jednom reči svim tkivima koja su izgađena od belančevina. Takođe, belančevine služe i za obnovu energije. 
Savršen unos belančevina je od 35 do 70g. A ishrana sa belančevina koja prelazi gornju granicu dovodi do opterećenja bubreba i ubrzava gubljenje kalcijuma u kostima. Belančevina ima u namernicama žiotinjskog, a i biljnog porekla (mleko, meso, jaja, jogrt, riba, pšenica...)

Ugljeni hidrati - su glavni izvor energije čoveka, lako se vare, a i u telu se pretvaraju u šećer koji je neopodan krvi (glukoza). Verovali ili ne postoje složeni i prosti ugljeni hidrati. Prosti su beli i voćni šećer, ne sadrže ni vitamine ni minerane, brzo se vare, naglo dižu energiju ali ta energija brzo nestane. Složeni ugljeni hidrati ( skrob i celuloza ) daju snagu koja će trajati celog dana.
Savršen unos ugljenih hidrata je više od pola hrane koje svakodnevno pojedemo. Međutim, važno je da se više konzumiraju složeni od prostih ugljenih hidrata.Ugljenih hidrata ima u: voću, povrću, maunarkama, semenkama i orasima.

Masti - daju više energije telu nego belančevine i ugljeni hidrati zajedno. Međutim, masti nam nisu važne samo zbog dobijanja energije nego i zbog prinosa vitamina A, D i E. 
Savršeni unos masti je oko 60g, a to je mnogo manje od onoga što svakog dana unosimo. Naravo, oni koji se bave nekom velikom fizičkom aktivnošću mogu konzumirati i više. Masti ima u jetrenoj pašteti, tabli čokolade, punomasnom siru, mesu, kobasicama, keksićima, margarinu i tako dalje. Verovatno ste primetili da su to sve nezdrave namernice, koje su loše za liniju pa i za zdravlje. Međutim, postoje i dobre masti koje prijaju našem organizmu a to su biljna ulja (maslinovo), puter, razno semenje uljarica, itd.. 

Vitamini i minerali -oni su definitivno neophodni za zdravlje svakog čoveka. Regulišu razmenu materija i imaju zadatak da štite organizam. Nažalost, i dalje ne postoji ni jedna namernica koja ima sve vitamine i minerale pa se moramo hraniti raznovrsno. Dnevne potrebe nisu iste za sve vitamine i minerale, možete i jesti dok osetite potrebu da stanete, ali naravno nemojte preterivati!



I to je to za ovaj post, u sledećem postu o zdravoj ishrani ćemo pričati o istini i lažima koje se kriju iza pojedinih namernica. Hranite se zdravo i uživajte! 



Нема коментара:

Постави коментар