Странице

Podržimo Aleksin zakon! - vršnjačko nasilje...

Zdravo pametni svete, vaša štreberka ovde! 
I danas imamo malo drugačiju temu nego inače, a ona je vezana za vršnjačko nasilje. Pre oko nedelju dana sam gledala vesti na TV-u i odjednom se pojavila priča o jednom dečaku iz Vršca koji je ubio drugog dečaka zbog svađe na rođendanu. I eto, od tada planiram da napišem post vezan za ovu temu.



Svi mi smo bar jednom u životu doživeli neku vrstu vršnjačkog nasilja, bilo fizičkog ili psihičkog. Nažalost, nasilje predstavlja svaki oblik omalovažavanja i nanošenja bola svake vrste. Imamo fizičko kao i verbalno nasilje. Fizičko nasilje je guranje, udaranje, otimanje i uništavanje stvari kao i tuča. Dok je verbalno nasilje svaki vid ismejavanja, ruganja, vređanja kao i dobacivanja. Takođe, imamo i psiičko nasilje u koje spadaju: preteći pogledi, grimase, ružni komentari, ucenjivanje i najopasnije-pretnja.


Verovatno, kada sam sve ovo iznad navela, ste pomislili: pa i ja sam bio žrtva vršnjačkog nasilja. I upravu ste, ali smo i svi bili nasilnici, i nekoga smo povredili, kao što je neko povredio nas. 
Deca koja trpe najviše vršnjačkog nasilja  su deca sa manje samopouzdanja, koja su tiha i povučena, koja su se doselila iz drugog mesta i koja imaju zdravstvene probleme. Takva deca se jednostavno boje da pokažu svoj stav, i prava su "poslastica" nasilnika.


Najgora stvar od svih je ta što ne želimo da sarađujemo! Deca koja su žrtve vršnjačkog naselja ćute o onome što im se događa u školi ili pri povratku kući. Možda im je neprijatno da o tome pričaju sa roditeljima... što je VEOMA pogrešno Ali, možda su im nasilnici zapretili i oni se boje mogući posledica.


Imali smo prilike da na televiziji vidimo posledice nasilja. Prva nesreće se desila sa Aleksom iz Niša. On je doživljavao strašne napade i fizičkog i psihičkog tipa. Roditelji su pokušali da mu pomognu, ali niko nije odreagovao. I, nažalost, sve ovo se završilo tragično. Aleksa je 10. maja 2011. godine skočio sa trećeg sprata. Mi ne smemo da dozvolimo da se ovako nešto ponovo dogodi, ne smemo omalovažavati druge i nazivati ih ružnim imenima. Ne trebamo se smejati onome ko ima problema sa zdravljem. Podržimo Aleksin zakon i ne dajmo da se ovako nešto opet dogodi. 
RAZGOVARAJMO SA RODITELJIMA, NASTAVNICIMA, DRUGARIMA ILI BILO KIME KO MOŽE DA NAM POMOGNE!
AKO SMO SVEDOCI NASILJA U ŠKOLI, NE ĆUTIMO, NEGO POMOZIMO PRIJATELJU!
Ja sam rešila da u mojoj školi predložim održavanje makar jedne radionice na tu temu. Moramo biti informisani koja su nam prava, ali i obaveze.
Volela bih da mi pišete iskustva na ovu temu, da odavde pošaljemo poruku da žrtva nije sama, da se svima to dešava i da jedni drugima pomognemo :)

                       A ja vas pozdravljam do sledeće posta! 


10 коментара:

  1. Ova tema je veoma važna i drago mi je što si pisala o njoj. :) <3
    Kada sam čula šta se desilo Aleksi, i šta je sve proživljavao, zapitala sam se, u kakvom to svetu mi živimo? - kada ni deca ne mogu na miru da odrastaju... Čime je on to zaslužio? Aleksin zakon bi što pre trebalo da se usvoji. Svi smo mi bili žrtve nasilja, kao što si rekla, ali smo i barem jednom bili nasilnici, a da to nismo ni shvatili. Nažalost, tako je. Nemam više šta da kažem, o ovoj temi bi moglo danonoćno da se priča, ali neka ovo bude dovoljno. :) <3

    ОдговориИзбриши
  2. Mnogi ne shvataju šta je nasilje i da njime ugrožavamo bezbednost i život drugih. Nažalost, nametnuti su nam trendovi i stvari koje moramo da pratimo i posedujemo da bi bili prihvaćeni. A onda, ukoliko neko nije kao svi ostali, ima neki zdravstveni problem, ili nema dovoljno novca da bi bio kao svi ostali, ili se jednostavno izdvaja od drugih (boja kože, očiju, stil oblačenja), biva odbačen od strane drugih. Samo odbacivanje i osuđivanje drugih su bolni, a ne mogu da zamislim kako izgleda dalje od toga. Mene moje drugarice baš i nisu prihvatale, ne znam baš zašto, ali jednostavno nisu želele da me prihvate. A onda, ubrzo se sve promenilo kada su mi pružile šansu :) Tako da, i oni nad kojima se vrši nasilje ne sme da se boji da kaže drugima za taj problem, jer će jedino tako da ga reši (ako je u pitanju psihičko nasilje)

    katieslittlecorner.blogspot.com - Novi Q&A post

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Katie, dala si odličan primer, ima nas mnogo koji se pronalazimo u ovakvim pričama :). Upravu si, treba da pričamo o tom problemu <333 :)

      Избриши
  3. Slažem se u potpunosti.Vrsnjacko nasilje je jedan veliki problem i treba ga zaustaviti.U mojoj skoli je to nenormalno,ali nenormalno.Takođe se slažem sa Ešly,cime je on to zaslužio?Da,taj zakon treba da se usvoji.Stvarno divan post,i eto hajde da se nadamo da ce se taj zakon usvojiti...jer je neophodan<333

    ОдговориИзбриши
  4. Mislim da je odlično što si se dotakla ove teme, zato se treba skrenuti pažnja svima, jer samo zato što neki nisu žrtve nasilja, ne mora da znači da to na njih ne utiče. Svako od nas ima tu određenu odgovornost kao čovek da pomogne drugima na bilo koji način. I sama planiram da pišem o ovoj temi obzirom da će se uskoro obeležavati "Pink Shirt day" koji se zalaže za borbu protiv nasilja :)

    ОдговориИзбриши
  5. Slažem se da ovo treba podržati! Svaka čast! :)

    Pogledaj moj blog i učlani se ako želiš -------> innisall.blogspot.com

    ОдговориИзбриши