Странице

субота, 16. јануар 2016.

Slobodan pad - fizika

Zdravo pametni svete, vaša štreberka ovde! Danas sam odlučila da napišem jednu zanimljivu lekciju iz fizike. Da, na kraju ćemo raditi jedan eksperiment. Prva stvar o kojoj ćemo pričati će biti sila zemljine teže. Svako telo velike mase privlači druga tela gravitacionom silom. Primer: Sunčev sistem - planete se okreću oko sunca i nijednom nisu napustile sunčev sistem. 
Gravitaciona sila zemlje deluje na sva tela koja se nalaze u blizini. Pošto je sila uobičajena, dobila je naziv sila teže. Zbog nje kada se sapletemo padnemo, umesto da lebdimo ili jednostavno stojimo u mestu. Hvala ti zemljina težo! Da li sam jedina koja se pita zašto ne možemo da se zaustavimo na pola padanja? Vasiono javi se!


U šestom razredu smo naučili da težinu nekog tela (Q) možemo izmeriti pomoću njegove mase (M) i zemljine teže (G), tačnije      Q = M x G gde je G konstantna. Tada su težina i sila teže (Fg) jednake Fg = M x G. Ali, ove dve sile moramo razlikovati, jer je sila teže posledica gravitacionog povlačenja Zemlje i deluje na telo, dok težina deluje na dinamometar za koji je telo okačeno. Tela koje pustimo da pada kreće se samo pod delovanjem sile teže. Jedina sila koje na telo deluje je Fg = M x G. Drugi Njutnov zakon koji opisuje kretanje tog tela glasi M x A = M x G. Onda kratimo istog činioca sa leve i sa desne strane (matematika) i dobijamo samo A = G. Što znači da je ubrzanje tela koje se kreće, samo pod dejstvom sile. Telo koje se kreće samo pod dejstvom sile teže ima konstantno ubrzanje.
Sada da se "bacimo" na eksperiment.
Galileo je sa krivog tornja u Pizi bacio dve kugle različite mase u isto vreme, i pogodite šta, pale su istovremeno. Zadivljujuće ha? Svi znamo šta će se dogoditi ako bacimo običan papir i lopticu. Papir će pasti kasnije, ali ne zbog svoje težine, več zbog sile otpora. Ukratko: papir ima veću površinu i vazduh mu ne da da pada brzinom kad i loptica. Ali kada zgužvate papir i napravite lopticu slične veličine, i bacite ih u isto vreme one će pasti istovremeno.  Ako mi ne verujete pokušajte sami i pišite mi u komentarima kako vam je prošlo.
P.S. Ako nemate lopticu uzmite gumicu i papir, papir presavite tako da bude sličnog oblika kao gumica.
Pozdravljam vas do sledećeg posta!


Нема коментара:

Постави коментар